гфх

03.01.2018

хфгхфг

мкл;дсг

нйк;дфсг

Меню Свестник 2015

06.12.2015

Зелен светофар за кейла

09.07.2014

Супер храна, уникален зеленчук, любим избор за почитателите на здравословните рецепти!
Ако не ви допада названието „кейл”, можете да го наричате „листно зеле”, или „къдраво зеле”. Без значение коя дума ще изберете, добре е да се запознаете с качествата на този зеленчук, който ще ви спечели с хранителния си състав и ползите от похапването му.

Отваряме нова-стара пекарна

10.06.2014

За да бъдем по-близо до вас, и за да възродим едно значимо местенце в София, решихме да отворим нов ресторант-пекарна „Слънце Луна”. Старата фурна на ъгъла на ул. „Шандор Петьофи” и ул. „Цар Асен” съществува още от 1943 г. 

За лещата с любов

23.05.2014

Известно е, че и у нас обичаме да похапваме леща. Освен, че е вкусна, тя е пълна с важни минерали – мед, фосфор и магнезий. Също така е добър източник на желязо, витамини Б1, Б5 и Б6, цинк и калий.
По традиция у нас се консумира кафява леща, но в днешно време спокойно можете да откриете зелена, черна, жълта, червена и оранжева.

Глътка истинска свежест за лятото

22.05.2014

Тя се произвежда по четиристотингодишна традиция, чиито основи са положени в пивоварната на Еталското абатство. 

Представяме ви „бижуто на манастира” в целия си кехлибарен блясък. През лятото предлагаме и наливна „Бенедиктинер”. Надяваме се догодина да включим в менюто си и домашна бира, произведена от „Слънце Луна”.

Благотворителна изложба на Агролинк в Слънце Луна

18.04.2013

фотоси на Людмила Атанасова за благотворителната изложбата на Агролинк в Слънце Луна


Книжката "С децата в биоградинката" е на Сдружение АГРОЛИНК.
Ресторант "Слънце Луна" подкрепя неговата кауза "Биоградинки"
Със закупуването на книжката вие ще помогнете да се закупи
система за капково напояване за биоградинката в училището за деца с увреден слух "Проф. Дечо Денев".
Подкрепете и вие каузата.

малко за Агролинк: 
Като сдружение, АГРОЛИНК се стреми да окуражава и подпомага земеделските производители и селските общности в България за развитие на биологично земеделие като най-устойчивата земеделска система. АГРОЛИНК работи със земеделски производители, държавните институции, академичната общност и неправителствените организации чрез обучения, изследвания и консултации за устойчивото развитие на селските райони.

http://www.agrolink.org/

Лимец и древните сортове пшеници

09.11.2012

einkornЕднозърнестият Лимец (Triticum monococcum L.) се смята за прародителя на всички пшеници. Той е първата форма на възпроизвеждащо се житно растение дадено на човека или казано по друг начин - трева, която се е превърнала в храна. Навсякъде из България могат да се открият няколко варианта на дивия еднозърнест и двузърнест Лимец. Съпътстващи го негови близки треви и “аегилопси” (диви зърнени треви) могат да се срещнат и на много други места по света: Турция, Иран, Италия, Франция, Испания, Мароко, Египет, Израел, Ливан, Етиопия, Йемен, Хималайте, Индия, Украйна, Русия, Грузия, Ромъния, Унгария, Австрия, Германия, Хърватско, Сърбия, Гърция и много други. Както се вижда няма точен център на произход на това чудо - Лимеца, но в нашата красива и запазена природа на Балканите виреят огромна част от тези диви треви и жита. Култивираното растение Лимец (Triticum monococcum L.) не се различава по генетична структура от дивите си събратя T. boeticum или T. Urartu, само зрънцето му е станало малко по-дебело и класа на узрялата пшеница не се чупи така лесно. В България още в началото на миналия век проф. И. Странски разказва за чудесата му и открива нови 2-3 подвидa, специфични за Балканите. Съществува и див черен Лимец, който се среща много по-рядко. Ако се разгледа Дървото на живота на пшениците, Лимеца си е останал същия както преди хиляди години - устойчив на измененията.

Глутенът в брашното

02.08.2012

Глутенът (от латински gluten - "лепило") е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Веществото придава еластичност на тестото, като спомага за запазване на формата му при процеса на втасване. Съставен е от белтъците глиадин и глутенин, които съществуват, свързани с нишесте в ендосперма на някои житни и зърнени култури. Те са неразтворими във вода и могат да бъдат пречиствани посредством измиване на свързаното нишесте...

За локалното производство

02.08.2012

Локалното производство е това, което не е засегнато от индустриалния подем, технологичния напредък и масовото производство...

Предишна страница 1 2 3 4 Следващa страницa