Лимец и древните сортове пшеници

09.11.2012

einkornЕднозърнестият Лимец (Triticum monococcum L.) се смята за прародителя на всички пшеници. Той е първата форма на възпроизвеждащо се житно растение дадено на човека или казано по друг начин - трева, която се е превърнала в храна. Навсякъде из България могат да се открият няколко варианта на дивия еднозърнест и двузърнест Лимец. Съпътстващи го негови близки треви и “аегилопси” (диви зърнени треви) могат да се срещнат и на много други места по света: Турция, Иран, Италия, Франция, Испания, Мароко, Египет, Израел, Ливан, Етиопия, Йемен, Хималайте, Индия, Украйна, Русия, Грузия, Ромъния, Унгария, Австрия, Германия, Хърватско, Сърбия, Гърция и много други. Както се вижда няма точен център на произход на това чудо - Лимеца, но в нашата красива и запазена природа на Балканите виреят огромна част от тези диви треви и жита. Култивираното растение Лимец (Triticum monococcum L.) не се различава по генетична структура от дивите си събратя T. boeticum или T. Urartu, само зрънцето му е станало малко по-дебело и класа на узрялата пшеница не се чупи така лесно. В България още в началото на миналия век проф. И. Странски разказва за чудесата му и открива нови 2-3 подвидa, специфични за Балканите. Съществува и див черен Лимец, който се среща много по-рядко. Ако се разгледа Дървото на живота на пшениците, Лимеца си е останал същия както преди хиляди години - устойчив на измененията.

Защо каменна мелница

02.08.2012

Изпичането на домашен хляб е процес, в който се повтарят условията и стъпките на узряването на зърното ... брашното ... тестото.

Защо да предпочетете Слънце Луна за планина, екскурзия и т.н.

02.08.2012

При избора на храна за екскурзия или поход, основните важни качества са срокът на годност и хранителната стойност на продуктите.

Защо вегетарианство

02.08.2012

Днес вегетарианската диета е изключително популярна навсякъде по света, като се твърди, че тя е ключът към нашето здраве. Първоначалният смисъл на думата означава не само една растителна диета, но също така и подходящи идейни и нравствени възгледи и поведение, които дават великолепно психическо и физическо здраве...

За фолиевата к-на в пълнозърнестите продукти

02.08.2012

Фолиевата киселина принадлежи към групата на водно-разтворимите витамини...

За локалното производство

02.08.2012

Локалното производство е това, което не е засегнато от индустриалния подем, технологичния напредък и масовото производство...

Що е перма култура

02.08.2012

Пермакултура (от permanent agriculture) е приложна наука за дизайн на човешки местообитания и продуктивни земеделски системи, наподобяващи максимално естествените...

Що е Биодинамично земеделие

02.08.2012

Биодинамиката е наука за основните принципи, действащи в природата...

Що е био

02.08.2012

Био, еко или органик – това е знак, че продукцията е отгледана природосъобразно, без използването на пестицидни препарати. Биопроизводството следва простичкия принцип, че нашето здраве е свързано с храната, която консумираме...

Какво е черно брашно и ръжен (черен) хляб

02.08.2012

Ръженото брашно се различава по съдържанието на протеин. Най - често го делят на тъмно и светло, като последното съдържа по-голям процент нишесте, за сметка на протеин...

Предишна страница 1 2 3 Следващa страницa