Глутенът в брашното

02.08.2012

Глутенът (от латински gluten - "лепило") е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Веществото придава еластичност на тестото, като спомага за запазване на формата му при процеса на втасване. Съставен е от белтъците глиадин и глутенин, които съществуват, свързани с нишесте в ендосперма на някои житни и зърнени култури. Те са неразтворими във вода и могат да бъдат пречиствани посредством измиване на свързаното нишесте.

Независимо, че житото и глутенът в него са основна храна много хора днешно време развиват непоносимост към глутена. Чрез хибридни сортове пшеница, пестсиди, хербециди и изкуствено торене съвременото земеделие развива все по силни на глутен пшеници които човешкото тяло отблъсква и доста често страда от консумацията им.

Зърнени храни, които съдържат глутен
Пшеница, всички сортове и форми като твърда пшеница, грис, булгур, кус-кус; Ечемик; Ръж; Тритикале; Овес.

Видяно 1117 пъти

Вашето име *
Вашият е-майл *
Напишете коментар
Въведете кода от картинката: *