За фолиевата к-на в пълнозърнестите продукти

02.08.2012

Фолиевата киселина принадлежи към групата на водно-разтворимите витамини.
Съдържа се в битните зародиши, соята, зеленолистните зеленчуци, картофите, морковите, пълнозърнестите продукти, маята, млякото и млечните продукти, животинските месо, черен дроб и бъбреци.
Тя е важна за клетъчното делене и синтез и следователно за образуването на нови тъкани.
Дефицита на желязо, приема на антибиотици и някои лекарства може да наруши усвояването на фолиевата киселина, а недостигът може да доведе до безплодие, усложнения по време на бременност, нарушения в пигментацията, храносмилателни нарушения и анемия.
В медицината фолиевата киселина се използва за лечение на някои видове анемия и недостиг на бели кръвни телца. Предозирането при приема на витаминни препарати може да доведе до нарушения на съня и разрдразнителност.

Видяно 371 пъти

Вашето име *
Вашият е-майл *
Напишете коментар
Въведете кода от картинката: *