Защо вегетарианство

02.08.2012

Днес вегетарианската диета е изключително популярна навсякъде по света, като се твърди, че тя е ключът към нашето здраве. Първоначалният смисъл на думата означава не само една растителна диета, но също така и подходящи идейни и нравствени възгледи и поведение, които дават великолепно психическо и физическо здраве. “Homo vegetus” означава човек, който се намира в прекрасно физическо и психическо здраве.
Вегетарианската диета включва основно зърнените храни, ядките, семената, бобовите растения, зеленчуците и плодовете, което я прави богата на фибри, фолиева киселина и витамин С и бедна на холестерол и наситени мазнини. В резултат на това, тя минимализира риска от качване на тегло, което пък от своя страна редуцира възможността от появата на редица други болести.
Според различните изисквания на вегетарианците към храната, се обособяват четири групи:
1. Вегетарианци в най-общ смисъл (или “лактововегетарианци”) – в тяхното меню се включват храни от растителен произход плюс мляко, млечни произведения и яйца.
2. Друга група са така наречените “лактовегетарианци”, които освен месото, изключват от храната си и яйцата.
3. Следващата голяма група се наричат “вегани” (англ. - vegans) – те са строги вегетарианци, които приемат храни само от растителен произход, като изцяло изключват месото, млякото, млечните произведения и яйцата. Също така не използват дрехи и каквито и да било други изделия от естествена животинска кожа или други части от плътта на животни.
4. Най - малобройната група вегетарианци са наречени “суровоядци”. Те се хранят с всякакви видове растения и мляко, които не са обработени термично.

Видяно 378 пъти

Вашето име *
Вашият е-майл *
Напишете коментар
Въведете кода от картинката: *