Как се прави квас

02.08.2012

За да зародите квас, смесете вода (най-добре изворна или росна вода) и пълнозърнесто брашно (пшенично, ръжено, нахутено и т.н.), докато се получи смес с гъстота между тесто за палачинки и кекс. Препоръчително е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставете сместа да почива на стайна температура. След един ден тя ще ферментира, но това не е квас. Нужно е да се захрани някокло пъти, за да се съживи и стане активен квас.
Важно е да се спомене, че според нас е по-добре да си хванете квас от вече съществуващ и след това да продължите живота му, като го захраните. Квасът има въжможноста да запаметява някои важни неща в себе си. Вземете 1-2 с.л. от активен квас (може от нашета хлебопекарна) и му добавете брашно и вода.

Видяно 796 пъти

Вашето име *
Вашият е-майл *
Напишете коментар
Въведете кода от картинката: *