Какво е черно брашно и ръжен (черен) хляб

02.08.2012

Ръженото брашно се различава по съдържанието на протеин. Най - често го делят на тъмно и светло, като последното съдържа по-голям процент нишесте, за сметка на протеин. Тъмното ръжено брашно е изключително богато на фибри (до 22%). То се използва най-често като смес в състава на ръжено - пшеничени хлябове.
Тъй като е трудно да се отделят пъпката и триците от ендосперма й, ръжта обикновено остава с богато количество нутриенти в сравнение с фино смляното пшенично брашно.
Ръженото брашно е познато на пазара като тип 1000.

Ръжен хляб се прави от светло брашно, а получените хлебни изделия имат много по-малък обем и по-висока плътност, поради слабата еластичност на ръжения глутен, който има по-ниска способност да задържа газове.
Съдържанието на фибри в ръжения хляб го прави полезен при сърдечносъдови заболявания, за подобряване състоянието на червата и редуциране на телесното тегло.
За предпочитане е от хората, страдащи от диабет, като понижава нивата на холестерола и кръвната захар.

Видяно 397 пъти

Вашето име *
Вашият е-майл *
Напишете коментар
Въведете кода от картинката: *