Глътка истинска свежест за лятото

22.05.2014

Вероятно за мнозина пословичната принципност на немците се е превърнала в клише. Понякога обаче клишетата се оказват спасителната сламка в бездънния океан на потребителското търсене. Признайте, че сте се озовавали в ситуация, в която надписът “made in Germany” е накланял везната в полза на съответния продукт.

Е, ние не чакаме да ни попитате, откровено си казваме, че една от причините да изберем бира „Бенедиктинер” за ресторант „Слънце Луна” на пл. „Малките пет кьошета” е именно доверието ни в добре „смазаната” немска пивоварна традиция.

Знаем, че си представяте сериозни и делови бизнесмени в безупречен вид, говорещи със заплашителнозвучащ тон. Всъщност немският език не е толкова страшен, дори понякога е забавен – със своите нескончаеми думи, образувани от няколко по-кратки. Как ви звучи „Райнхайтсгебот”? Сериозно, нали? Така си е – на български означава „Закон за чистотата на бирата”. Виждате ли, „страшната” дума всъщност „говори” за нещо изключително приятно и в същото време полезно. Съгласно този закон, издаден в далечната 1516 г., немските производители на бира имат право да използват само вода, ечемик и хмел! Не са разрешени други добавки (като захар например)! Законът не съдържа регламент относно използването на бирената мая, макар че тя е от съществено значение за процеса на варене. Причината е, че по онези времена бирените дрожди не са били познати, а ферментацията е протичала естествено, под въздействието на диви местни дрожди. Въпреки че с времето законът е бил видоизменян, поради натиска и недоволството на големите производители, все още съществуват такива, които приемат първоначалната му форма за неформален, но морален дълг.

Ние вярваме, защото знаем, че в Германия качествена и истинска бира може да бъде намерена с малко усилия. Същото се отнася и за хляба. И понеже подкрепяме производители, които държат на традициите и подхождат „майсторлъшки” към „продуктите” си, избрахме бира „Бенедиктинер”.

Тя се произвежда по четиристотингодишна традиция, чиито основи са положени в пивоварната на Еталското абатство. Манастирът е основан през 1330 г. от император Лудвиг IV Баварски. През 15. и 16. век е разполагал с пивоварна в градчето Оберамергау, известно с това, че всяка сграда там е изрисувана със сцени от приказките и библейски сюжети. По-късно е преместена в самото абатство. И до днес на пазарите в Германия и Австрия се предлага „Бенедиктинер” от манастирската пивоварна. Поради големия международен интерес и ограничения капцитет за износ, Еталското абаството е предоставило традиционната си технология на частна компания. И ние сме благодарни за това, понеже можем да ви предложим „бижуто на манастира” в целия му кехлибарен блясък. През лятото предлагаме и наливна „Бенедиктинер”. Надяваме се догодина да включим в менюто си и домашна бира, произведена от „Слънце Луна”.

Видяно 101 пъти

Вашето име *
Вашият е-майл *
Напишете коментар
Въведете кода от картинката: *