Отваряме нова-стара пекарна

10.06.2014

Стара снимка на фурната

За да бъдем по-близо до вас, и за да възродим едно значимо местенце в София, решихме да отворим нов ресторант-пекарна „Слънце Луна”. Старата фурна на ъгъла на ул. „Шандор Петьофи” и ул. „Цар Асен” съществува още от 1943 г. Ще се възползваме от уникалните условия, които предлага, за да продължим да създаваме най-добрия хляб.

Опитвайки се да проследим етимологията на думата „табан”, попаднахме на следните значения: „долната част на ходило”; „закуска при комите и удмуртите като нашата палачинка или запечена като катма”; „насип от скален отпадък на рудник”. Как и защо на жаргона на пекарите „табан” означава „тухлена фурна”, не успяхме да разгадаем. Едно ви гаранираме обаче – на новото място ще разполагаме с такава фурна.

Ще се постараем да дадем нов живот на старата пекарна, посредством традиционните технологии, на които сме любители. Няма да забравим и щипката екзотика, която изкушава готвачите ни. 

Тук ще възродим още и Работилницата по пекарство, сладкарство и готварство, която в момента сме пренесла на отдих в село Къпиново, Търновско.

На кадрите сме едва в началото. Не се съмнявайте, че крайният резултат ще е впечатляващ.

Видяно 279 пъти

Вашето име *
Вашият е-майл *
Напишете коментар
Въведете кода от картинката: *