Майстори

ХЛЕБАРИ


Валери
Valeri

Обучение: Учил се е при различни стари майстори по селата
Стаж: 18 години
В Слънце Луна е от: 2012 г.
Любим хляб: Хляб от спелта, защото е по-лесен за усвояване от организма. Обича изчистените хлябове – без поръски и украси.
Коментар: “Иска се желание, търпение и много любов, за да се приготви хляб. Без да се бърза като в заводите. Всичко спазвам по рецептури.”
Любим цвят: Лилаво
Любим филм: “Смело сърце”
Любимо питие: Домашна ракия 52 градуса от сини сливи на двоен припек
Любима музика: Сръбска
Хоби: Да прави хляб
Зодия: Овен


Ани
Ani

Стаж: 24 години
Любим хляб: Типов
Коментар: “Правенето на хляб е като отглеждането на дете. Попаднало в определени ръце, не се знае какво ще стане от брашното накрая. Както, когато се отглежда дете, не се знае в какъв човек ще се превърне.
Любим цвят: Жълто, червено
Любим плод: Банан, круша
Любима музика: Народна
Любимо питие: Чай с ром и лимон
Любим филм: “Титаник”
Хоби: Плетене и народни танци
Зодия: Везни


Ники Недков
Ники Недков

Обучение: Завършил е в Техникума за обществено хранене (ТОХ) в гр. Габрово, специалност Хлебарство
Стаж: 10 години
В Слънце Луна е от: 2014 г.
Любим хляб: Типов
Най-много обича да приготвя: Хлябове с типово брашно
Любим цвят: Син
Любим филм: “Жега”, “Седем”
Любимо питие: Ром
Любима музика: Hardcore
Любим плод: Ягода
Хоби: Фитнес, разходки
Зодия: Скорпион


Филип
Филип

Стаж: 22 години
В Слънце Луна е от: 2014 г.
Любим хляб: Типов (защото изглежда по-пухкав)
Любопитен факт: Жена му го е насочила към хлебарството. Винаги е искал да работи нещо по-различно от повечето хора.
Хоби: Риболов, разходки с лодка
Любим цвят: Синьо
Любим филм: “Баш майсторът”
Любимо питие: Джанкова ракия
Любима музика: Радио
Любим плод: Ананас
Зодия: Скорпион


СЛАДКАРИ


Жоро
Жоро

Обучение: Различни курсове, практики и стажове по готварство и сладкарство
Стаж: 10 години
В Слънце Луна е от: Лятото на 2007 г.
Любим десерт: Опърничав щрудел
В приготвянето на сладки се вдъховява от: Различните вкусове и цветове
Любопитен факт: В началото е бил готвач в Слънце Луна, а след това е пожелал да се преквалифицира в сладкар, поради любопитство и за да се усъвършенства и в тази насока. Харесва му идеята за такова развитие – той го нарича „кулинарно пътешествие“.
Любопитен факт №2: Не обича да яде сладко, а прави невероятно вкусни сладки
Любопитен факт №3: Докато прави сладки, пее
Хоби: Плуване, трекинг в планината, отглеждане на пчели
Любим цвят: Оранженво
Любим плод: Ананас, смокини
Любим кухненски инструмент: Шпатулка
Зодия: Везни

 


Ману
Ману

Образование: Завършила е в Техникума за обществено хранене (ТОХ), специалност Сладкарство
Стаж: 5 години
В приготвянето на сладки се вдъховява от: Това да радва хората с вкусни и красиви сладки.
Предпочитания: Обича да приготвя торти и най-вече да прави заливки, украси и декорации. Също така я забавлява правенето на къщички и строенето на кули от сладки. Приятно ѝ е да разглежда рецепти, но не и да ги приготвя – предпочита да ги създава.
Любопитен факт: Вегетарианкка е
Хоби: Суинг танци, фотография
Любим цвят: Зелено, жълто
Любим плод: Праскова
Любим кухненски инструмент: Телче за бъркане
Зодия: Близнаци


ГОТВАЧИ


Пепи
Пепи

Образование: Завършил е Техникума за обществено хранене (ТОХ)
В Слънце Луна е от: 2010 г.
Предпочитана кухня: Всякаква
В кухнята обича да: Импровизира
Вдъхновява се от: Неизвестното
Любим инструмент в кухнята: Тиган, защото става за всичко, дори и за самоотбрана
Любим плод: Банани, череши, ябълки
Любимо питие: Вода
Любима музика: Рок, металика, AC/DC
Любими филми: “Мисията невъзможна”, “Умирай трудно” 1,2,3,4 (не е гледал 5), “Смъртоносно оръжие”
Хоби: Да си почива и да прекарва времето си с жена си и трите си деца
Зодия: Телец

 


Хоа
Хоа

Обучение: Университета на живота
В Слънце Луна е от: 2009 г.
Предпочитана кухня: Японска и Виетнамска
Най-много обича да приготвя: Супи и сурови ястия
Черпи вдъхновение от: морския бриз
Любим филм: Waking life
Любимо питие: Бира Крафт
Любим инструмент в кухнята: дъска
Любима музика: Shpongle
Любим плод: Авокадо
Хоби: Тичане, колоездене, йога
Зодия: Дева


Ники Костадинов
Ники Костадинов

Стаж: 11 години
Предпочитана кухня: Всякаква
Черпи вдъхновение от: Апетита си
Любим филм: “Блясъкът на чистия ум”
Любимо питие: Бира, домашна греяна ракийка, пасиран таратор с билково песто
Любим инструмент в кухнята: Големите тенджери
Любима музика: с духови инструменти, народна
Любим плод: Печен ананас
Хоби: Плуване, ударни инструменти
Любим цвят: Зелено
Зодия: Близнаци


Иван
Иван

Образование: Техникум по хранително-вкусова промишленост, специалност готвач-кулинар.
Стаж: 14 години
Любим кухненски инструмент: Сатър
Любопитен факт: Обича да изненадва с трансформация на вече познати гозби
Кулинарни предпочитания: Продукти, които на пръв поглед не си подхождат
Любимо питие: Планинска вода
Любим плод: Свежият
Любима музика: Музиката, която идва от сърцето
Хоби: Разходки сред природата
Любим цвят: На почти прегорял лук
Зодия: Близнаци


Дани Добрев
Дани Добрев

Образование: Завършил е гимназия по хранително-вкусова промишленост.
Стаж: От 10 години се занимава с готварство като 3 от тях – с вегетарианска кухня.
Предпочитания: Да декорира и да изпипва всяко ястие, за да изглежда то красиво и съблазнително – „Човек първо се храни с очите си“.
Черпи вдъхновение от: Усмивките на хората и празните чинии
Любим инструмент в кухнята: Нож, защото е като продължение на ръката
Любим плод: Ябълка
Любим цвят: Зелен
Любима музика: Всякаква
Любимо питие: Мастика
Любим филм: “Пришелецът”
Хоби: Фотография, баскетбол, пътувания, природа
Зодия: Близнаци


Дани Лазаров
Дани Лазаров

Образование: Завършил е Техникума за обществено хранене (ТОХ)
Стаж: 13 години
Предпочитана кухня: Италианска
Коментар: ”Да готвиш е изкуство и трябва човек да има много фина душа, за да усеща продуктите, ароматите, подправките и тяхното съчетание. Не всеки може да стане готвач. Това се усеща още в началото. Обучавал съм доста хора и съм стигнал до извода, че който може – го може. За да си добър готвач, трябва да имаш невероятно въображение – не само за вкусовата страна, а и за добрия вид на ястието.
Любим цвят: Бял
Любимо питие: Уиски, Маргарита, бяло вино, деджастив
Любим плод: Киви, ананас
Любим филм: “Двама мъже и половина”
Хоби: Фитнес, почивка, пътуване
Зодия: Близнаци


Тони
Тони

Образование: Завършил е Техникума за обществено хранене (ТОХ)
Стаж: 17 години
В Слънце Луна е от: 2007 г.
Любимо ястие: Боб с ориз
Коментар: Това, което му харесва в готвенето в Слънце Луна, е динамичната среда. Днес готви едно, утре друго. Всеки ден е нов и творенията за него са първи и последни.
Хоби: градинарство, планинарство, отглеждане на пчели
Любим плод: Грозде
Любима музика: Фолклорна
Любимо питие: Дюлева и смокинова ракия
Любим цвят: Червен
Зодия: Риби


Крис
Крис

Стаж: 7 години. От 17 годишен работи като готвач
В Слънце Луна е от: 2013 г.
Предпочитания: Обича да готви по-нестандартни, екзотични неща, но същевременно се придържа и към традиционните съставки и техники на готвене.
Най-много обича да приготвя: Домашна паста и тофу по тайландски
Коментар: Готвенето му дава всекидневни емоции и го кара да се чувства щастлив
Любопитен факт: Не може да живее без сирене
Любопитен факт №2: Майка му го е запалила по готвенето. Учил се е от нея да прави козунаци и други тестени изделия. Първия си кекс, е направил на 12 години.
Хоби: сноубординг
Любим цвят: зелен
Зодия: Близнаци


Дидо
Дидо

Обучение: Различни кулинарни курсове, сред които курс по аюрведа
Стаж: 20 години
В Слънце Луна е от: 2005 г.
Предпочитана кухня: Вегетарианска
Любимо ястие: боб чорба (която обаче той е приготвил)
Черпи вдъхновение от: хубавите, качествени продукти
Коментар: Това, което най-много му допада в работата в Слънце Луна, е че в храната, която трябва да приготвя няма месо и консерванти. Казва, че месото е лесно за готвене и само се овкусява, докато при вегетарианските гозби, човек трябва да знае как да комбинира подправките и има свобода да експериментира. За него един готвач е добър, когато може да направи една истински добра супа. Важно му е дали хората са доволни от храната, която е приготвил. Готви спонтанно. И винаги, когато колегите му кажат, колко добра гозба е сътворил, той отвръща, че не той, а те всички заедно с него са я приготвили, защото всеки е допринесъл с нещо в кухнята и е вложил определена енергия.
Любопитен факт: Готви си сам още от казармата и вкъщи
Хоби: Ски, уиндсърф, плуване, природа, айкидо. Занимава се с айкидо от 1985 г. и понастоящем е инструктор.
Любим филм: “Коса”
Любимо питие: Медовина
Любим плод: Пъпеш
Любима музика: Мелъди рок
Любим цвят: Жълто, оранжево
Зодия: Близнаци